Ünnepnap van nálunk – a damaszt asztalterítők

Mikor ünnepnap van nálunk, vagyis szülinapkor, névnapkor, házassági évfordulónál, karácsonykor, egy átlagos magyar háziasszony kinyitja a szekrényét és kiveszi azt a bizonyos fehér, … na jó, 70%-ban fehér színű, damaszt terítőjét.  Most én ennek a bizonyos damaszt terítőnek a fajtáiról szeretnék beszámolni, ötleteket adni.

1, A klasszikus fehér damaszt terítő: anyaga 100% pamut, tudod, az a vasalós, fehér, ropogós terítő. A “nagymama terítője”, ami annál értékesebb minél vastagabb, amit nyugodtan hypózhatsz, fehéríthetsz, keményíthetsz egy életen keresztül, nem megy tönkre. Még az unokád is megörökölheti.

Ezeket a terítőket csak annak ajánlom, aki szeret vasalni! Hidd el, meg van a maga tábora ennek a terítő fajtának is. A mai háziasszonyok viszont, ismerjük el, nem szeretnek vasalni. Nekik a következő lehetőséget tudom ajánlani:

2,Teflonos damaszt asztalterítő, az a bizonyos “okos terítő”. Tudod, amit nem kell vasalni, ami szennytaszító, vízlepergető, zsírtaszító … mondjam még? Ezt a terítőt a gyártása során teflonos réteggel látták el, ezáltal tud olyan sokmident. Anyaga 100% poliészter és letörölheted nedves szivaccsal róla a szennyeződést.

– Olyan mint a viaszos vászon? – hallom ahogy kérdezed.

– Egyáltalán nem  olyan, inkább a klasszikus damaszt terítőre hasonlít ránézésre és mosni kell időnként mosógéppel.

Ez a terítő poliészter anyagú. Abban az esetben ha kör, vagy ovális terítőt rendelsz, észre fogod venni, hogy egy kicsit húzósabb az ára. Ennek oka a szalagszegés, vagyis a “ferdepánt”.  Sajnos muszáj ferdepánttal szegni az ívelt részek miatt, mert külöben csúnyán hullámzani fog a szegélye. Ez a szegély pedig drága és “munkás” a felvarrása. Még egy fontos dolog, ne hypózd ezt a terítőt, nehogy megsérüljön a teflonos része!

3, Impregnált terítő

Ez a terítő kevert szálú, pamut és poliészter 50 %-ban. Hasonlóan viselkedik mint teflonos társa, vagyis vízlepergető, mosáskönnyítő funkciója is van. Vastag, súlyos anyag, nem csúszkál az asztalon.Ránézésre teljesen úgy néz ki mint a klasszikus pamut társa. Nem muszáj vasalni, de azért érdemes, mert úgy szebb lesz.  Ne fehérítsd, ne hypózd!

Most egy új terítőt csempészek a fehérek közé. Új beszerzés és egyáltalán nem fehér, hanem mogyorószínű.

Damaszt terítő - impregnált

Damaszt terítő – impregnált

Neked elárulom, ez az új kedvencem. Gyönyörű asztalokat lehet vele teríteni.  Modernet, ugyanakkor klasszikusat. Én itt pirossal raktam össze, de fehérrel, barnával, zölddel is gyöyörű. Ráadásul pamut anyag 50%-ban és impregnált, mosáskönnyítő funkcióval. Vastag, súlyos abrosz, ami nem csúszkál az asztalon. Szóval, csak ajánlani tudom.

Remélem tudtam neked segíteni a damaszt anyagok kiismerésében. Ha vásárolni szeretnél, alaposan nézd meg a választékot. Sok színes damaszt terítőt is találsz majd. Jó böngészést kíváok:

Simon Kati Evidensbolt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.